3B Päivälehden museossa

3B-luokan oppilas Nadia Marquesi kertoo luokkaretkestä Päivälehden museoon:

Keskiviikkona 31.10.2018 menin luokkani 3B kanssa Päivälehden museoon. Menimme Helsingin keskustaan, koska siellä se Päivälehden museo oli. Menimme sinne junalla ja kävellen.

Ensin saimme tutkia yläkerran museota vapaasti ja sen jälkeen meillä oli järjestetty opastus alakerran Painopajassa. Siellä meidät jaettiin neljään eri ryhmään ja siellä oli erilaisia pisteitä. Yhdellä pisteellä painettiin kuvia, toisella pisteellä etsittiin painovirheitä, kolmannella luettiin painokirjaimia väärinpäin ja neljännellä laitettiin kirjaimia sanasta väärinpäin niin, että niillä voi painaa lehteen sen sanan, jonka oli siihen laittanut.

Minun mielestäni Päivälehden museossa oli hauskaa. Opin monia uusia asioita, joita en ennen tiennyt. Siellä oli todella kiinnostavaa, vaikka kaikkia asioita en täysin ymmärtänyt. Vaikka oli siellä todella kiinnostavia asioita, niin parasta siellä oli, kun saimme tutkia museota. Opin, että joskus ennen vanhaan kirjaimet piti laittaa väärinpäin, kun niitä piti painaa. Kun kuvailen minkälaista Päivälehden museossa oli, niin siellä oli hauskaa, kiinnostavaa ja uutta tutkittavaa.

Museossa 3B:n oppilaat saivat vedostaa arkin, jossa aiheena oli yllä oleva Ottilia Adelborgin Z. Topeliuksen satukirjaan tekemä piirroskuva. Vedoskoneena käytettiin metallista nykäisintä, joka on valmistettu Saksassa 1860-luvulla.