Maaliskuu on yhtä juhlaa – c’est la fête ! 

Maaliskuu on yhtä juhlaa – c’est la fête ! 

 

Maaliskuu on ranskankielisen maailman juhlakuukausi – le mois de la Francophonie.  Ranskaahan puhutaan ympäri maailmaa kaikissa viidessä maanosassa, ja sen puhujien määrä on kasvussa etenkin Afrikassa. Puhujien määrä on kasvussa myös täällä Pohjois-Helsingissä. Kannelmäen peruskoulun oppilaat ovat valinneet ranskaa vieraaksi kieleksi siten, että ensi syksynä uusi ryhmä alkaa sekä 3. luokalla että  4. luokalla.  

Helsingin keskustassa Yrjönkadulla sijaitseva Ranskan Instituutti järjestää aina maaliskuussa monenlaista ranskan kieleen ja kulttuuriin liittyvää ohjelmaa.  Eri puolella Helsinkiä on ollut tarjolla konsertteja ja  työpajoja tai  vaikkapa mahdollisuus tutustua ranskankielisten maiden ruokakulttuuriin.    

Kannelmäen peruskoulun oppilaat ovat päässeet osallistumaan juhlatunnelmaan myös omassa koulussaan. Keskiviikkona 6.3. Runon toimipisteessä vieraili joukko oppilaita ja opettajia Kanadan ranskankieliseltä alueelta Quebecistä.  10 yläkouluikäistä poikaa ja 7 tyttöä, jotka opiskelevat Collège Saint-Alexandre de la Gatineaun yksityiskoulussa, tutustuivat kolmen opettajansa kanssa päivän ajan kouluumme ja Suomen koulujärjestelmään. Vieraamme kiersivät Runon toimipisteessä, vierailivat oppitunneilla ja haastattelivat oppilaita ja opettajia. Kielinä käytössä olivat niin ranska kuin englantikin. Koulumme vapaaehtoiset ysiluokkalaiset toimivat vieraillemme upeina oppaina ja saivat kovasti kiitosta.  

Kanadalaiset arvostivat suomalaisten rauhallisuutta ja stressitöntä tunnelmaa koulussamme. Eniten ihmetystä päivän aikana taisi aiheuttaa ilmainen kouluateria, johon kaikilla suomalaisilla oppilailla on oikeus joka päivä.  Vieraat kertoivat puolestaan meille oman alueensa tavoista ja esimerkiksi ruokatottumuksista. Haluaisitko sinä maistaa vaahterasiirapista tehtyjä karkkeja tai Kanadan kansallisruuaksikin kutsuttua poutinea, jossa ranskalaiset perunat saavat seurakseen tuhdin juusto- ja kastikekuorrutuksen?  

Päivän päätteeksi vieraat saivat tilaisuuden maistella kotitalousluokassa suomalaisia erikoisuuksia, kuten mämmiä, salmiakkia, karjalanpiirakoita, vispipuuroa ja maksalaatikkoa. Parhaiten vieraille kuitenkin maistuivat laskiaispullat, jotka he saivat ennen lähtöään valmistaa välipalaksi yhdessä ysiluokkalaisten ranskanlukijoiden ja oppilasoppaidemme kanssa.  

Vierailusta jäi hyvä mieli ja vierailun jälkeen monet ysiluokkalaiset ovat pitäneet kanadalaisten kanssa yhteyttä somessa. Eläköön ranskankielinen maailmaVive la Francophonie ! 

 

Teksti: Päivi Ruoste

Englannin ja ranskan kielen lehtori