4E:n tiedetuokio

Opettajamme Irmeli otti yhteyttä Aalto yliopiston kemian tutkijoihin ja pyysi, että voisiko joku kemisti tulla meidän luokkaamme neuvomaan kokeiden tekemisessä, koska meidän ilmiöömme kuului luonnon tutkimista. Kun kemisti saapui, hän toi mukanaan kolme muuttolaatikollista kemian tutkimusvälineitä, punakaalia, viinietikkaa ja ruokasoodaa. Kokeissa tutkittiin happamuutta ja emäksisyyttä.

Ensin punnittiin vaa’alla 15 g punakaalia, jota sekoitettiin noin 10 minuutin ajan 100 millilitraan vettä. Sen jälkeen erotettiin punakaalit pois suodatinpaperin avulla ja punakaalivesi meni suppiloa pitkin Erlenmayerpulloon. Tässä on Erlenmayerpullo:

Sitten kaadettiin punakaalivedet kahteen eri dekantterilasiin. Ensimmäiseksi kokeiltiin mitä tapahtuu, jos laittaa ruokasoodaa lusikan nokan verran punakaaliveteen. Siitä tuli turkoosia, koska siinä oli emäksistä. Se oli todella siisti kemiallinen reaktio! Kun laitoimme toiseen dekantterilasiin pipetillä viinietikkaa, niin siitä tuli pinkkiä, koska siinä oli happoa. Minä en ainakaan huomannut mitään muuta reaktiota kuin että vain väri vaihtui.

Sitten saimme vapaasti sekoitella ruokasoodaa ja viinietikkaa punakaaliveteen, joten minä ja parini päätimme laittaa kaikki ruokasoodat ja viinietikat yhdellä kerralla. Neste alkoi pursua, koska siinä oli hiilidioksidia.

        

Koetta oli kiva tehdä ja se oli elämäni ensimmäinen kerta, kun teen kokeita kemiasta. Annan arvosanaksi täydet viisi pistettä, koska kaikki sujui hyvin ja oli siistejä reaktioita.

Kirjoittaja on eräs 4E:n oppilas