Jäteveden matka pöntöstä puhtaaksi

Jäteveden puhdistusta 4E-luokassa 

Meidän opettajamme oli pyytänyt meidän luokkaamme jäteveden puhdistajan nimeltään Elsa. Elsa alkoi tekemään jätevettä. Hän laittoi muoviroskia, kanankakkaa, karamellillä värjättyä keltaista vettä ja pesuainetta. Me aloimme tekemään koetta 3-4 hengen ryhmissä.

Sitten meille jaettiin kaksi dekantterilasia ja yksi siivilä. Saimme jätevettä toiseen dekantterilasiin. Toisen dekantterilasin päälle laitettiin siivilä.  Sitten kaadoimme siivilään jäteveden. Jätevesi meni dekantterilasiin ja muoviroskat jäivät siivilään. Elsa näytti kuvia mitä jäteveden siivilään oli jäänyt.

Tuossa näkee mitä siivilään on jäänyt jäteveden puhdistamossa. 

Me laitoimme kemikaalia jäteveden sekaan.  Kemikaalina oli Elsalla mukana suolaa. Kun suola tippui jäteveden sekaan, niistä tuli valkoisia muruja ja ne näyttivät vähän riisiltä.

Elsa näytti vähän kuvia jäteveden puhdistuksen eri vaiheista.

Tässä on kuva siitä, miten maan alla puhdistetaan jätevettä eikä lähellä asuvat ihmiset huomaa mitään.

Maan alla on monia altaita, joissa jätevettä puhdistetaan eri vaiheissa.

Elsa sanoi, että koetta ei voi jatkaa luokassa samalla lailla, koska jäteveden puhdistamossa käytetään bakteereja.

Luokkaan ei voi tuoda bakteereita, koska ne lisääntyvät ja niistä voi saada tauteja. Mutta vesi oli jo haalean keltaista ja siitä huomasi, että vesi on puhtaampaa.

Tässä on bakteereja.

Koe oli kiva, vaikka bakteereja ei käytetty, koska olisin voinut tulla kipeäksi. Kokeen arvosana on 4/5⭐. Se oli mielestäni likainen ja haiseva.

Kirjoittaja on 4E-luokan oppilas.