Nelosten itsenäisyyspäivän tanssit


Juhlan juontajina toimivat Tytti ja Roope.

Illan isäntä, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingin pormestari pitämässä puhetta neljäsluokkalaisille

Juhlan yllätysesiintyjä oli Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa finaaliin asti edennyt Jannika B.

Finlandia-talossa oli ahdasta ja desibelit korkealla.

4B:n oppilaiden mietteitä viikkoa ennen itsenäisyysjuhlia:

“Tanssiharjoitukset ovat kivaa vaihtelua liikuntatunneille. Kulkuset ja Happy ovat lempitanssejani. On kivaa, kun parini osaa tanssia hyvin ja on minun kaverini. Minua jännittää tanssit vähäsen. On kivaa mennä Finlandia-taloon, koska siellä on herkkuja. Odotan tansseja paljon.”

“Minun lempitanssini on Happy. Olemme harjoitelleet kaikki tanssit. Todella moni osaa tanssit ulkoa. Minä odotan innolla sitä, että pääsemme Finlandia-taloon.”

“Nelosten tanssit tuli aika yhtäkkiä, kun muistin, että olen nelosella. Kun aloitimme harjoittelemaan tansseja, minua jännitti, että opimmeko varmasti kaiken näin lyhyessä ajassa, mutta ne ovat aivan liian helppoja. Pidän erityisesti Cicaposta, joka on todella helppo oppia, mutta se näyttää silti kauniilta, ja Kulkusista, joka on todella jouluinen ja iloinen tanssi. Odotan innolla esitystä. Ostin mekon jo kesällä tätä varten. Se on sininen, siinä on lyhyet hihat ja musta rusetti vyötäröllä. Esityksen tansseihin kuuluu myös Jiffy Mixer sekä tanssiyhdistelmä, johon kuuluu Rock, Happy ja Minun Suomeni, ja tietysti on Kulkuset ja Cicapo, jotka jo mainitsin.”

“Nelosten tanssit ovat innostuttava kokemus minulle. Tanssiharjoitukset ovat kivoja, koska tanssiminen on kivaa ja opettajat, jotka opettavat tanssimaan, ovat todella kilttejä ja kannustavia! Parini on todella kiva, hyvä tanssimaan ja siis oppii myös nopeasti. Odotan innolla nelosten tansseja! Parhaat tanssit Cicaposta, Jiffy mixeristä, Kulkusista, Rokista, Happysta, Minun Suomeni On ja Letkajenkasta, ovat ehkäpä Cicapo, Letkajenkka ja Minun Suomeni On. Haastetta antavin tanssi on varmaan Happy. Muuten kaikki olivat todella nopeasti opittavia. Tanssit sopivat hyvin itsenäisyysjuhlateemaan. Kannustavaa on se, että pääsemme Finlandia-talolle. On hyvä, että me opimme tanssimaan. Se on hyödyksi, kun kasvamme. Tanssimme kolme kertaa tanssit, ja yksi kerta, jolloin menemme tanssimaan – ehkä paras kaikista tanssikerroista – on se, kun menemme Finlandia-talolle. Mukavaa on se, kun ykköset, kakkoset ja kolmoset pääsevät nauttimaan tanssiesityksistämme. Vanhemmatkin pääsevät katsomaan, kun heidän lapsensa tanssivat. Kauniit puvut ovat myös yksi kaunis kohokohta juhlissa.”

“Olen aina kauhulla odottanut nelosten tansseja. Mutta nykyään ajattelen nelosten tansseista, että ne ovat tosi kivat. Olin ensimmäisissä treeneissä poissa, joten kun opettaja huusi “Menkää Minun Suomeni -asentoon”, olin aika pihalla, mikä on Minun Suomeni -asento. Ensimmäisillä kerroilla ajattelin, että en osaa, olen huono ja että en koskaan opi, mutta opimme kaikki kuitenkin aika nopeasti kaikki tanssit.”

“Tanssiharjoitukset ovat kivoja. Minun lempitanssi on Happy. Happy on yksintanssi. Sitä ei siis tanssita parin kanssa. Olen iloinen, että pääsen nelosten tansseihin. Jotkut eivät pääse nelosten tansseihin, esim. serkkuni, koska hän asuu maalla. Minua vähän kuitenkin jännittää mennä nelosten tansseihin, mutta aion pitää siellä hauskaa. Toivon, että muillakin on tansseissa hauskaa.”

“Tanssiharjoitukset olivat kivoja. Jotkut harjoitukset olivat kivoja ja jotkut vähemmän kivoja. Lempitanssini oli Kulkuset. Tanssit, joista en tykännyt ihan hirveästi, olivat Happy ja Minun Suomeni. Oli myös kivaa, kun oli sellainen pari, joka oppi nopeasti, tanssi hyvin ja oli jo minun hyvä kaveri. Tansseja oli monta, mutta ne eivät olleet kauhean vaikeita opetella. Minun mielestä tansseja ei olisi tarvinnut käydä niin montaa kertaa läpi. Ensin ajattelin, että tanssiharjoitukset ovat kamalia, mutta ne olivatkin ihan kivoja. Harjoituksissa ei ollut hirveästi tilaa tanssia, varsinkaan Happyä. Opettajat, jotka opettivat meille tansseja, kertoivat ja näyttivät todella selkeästi mitä piti tehdä.”

4B:n oppilaiden ajatuksia Finlandia-talon juhlasta ja tanssien esittämisestä vanhemmille ja muille koululaisille:

“Kun olimme harjoitelleet, koitti esiintymispäivä. Ensin esiinnyimme vanhemmille, ja se meni ihan hyvin. Sitten lähdimme kaksikerroksisella bussilla kohti Finlandia-taloa. Kun olimme päässeet Finlandia-talolle, jonotimme pitkän ajan, että pääsisimme kättelemään Jan Vapaavuorta. Sitten kun olimme kätelleet Jan Vapaavuorta, saimme jotain hyvää mehua ja meidät vietiin jonnekin ruokapaikkaan, jossa saatiin juustoa, kakkua, karjalanpiirakaa ja tomaattia. Sen jälkeen lähdimme kohti tanssisalia. Tanssisalissa oli 6000 ihmistä. Esiintyjä oli Jannika B. Finlandia-talolla oli tosi, tosi ahdasta.”

“Minua jännitti todella paljon. Minulle tuli kova päänsärky, koska minua jännitti todella paljon. Me kättelimme pormestaria. Pormestarin nimi on Jan Vapaavuori. Finlandia-talolla oli todella ahdasta tanssia. Se oli todella hieno kokemus. Finlandia-talolla oli tarjolla pieni kakkupala ja karjalanpiirakka.”

“Tanssit olivat aivan ihanat! Vanhempien kanssa oli tosi kiva tanssia. Finlandia-talolla oli kivaa ja siellä esiintyi Jannika B. Siellä tarjottiin karjalanpiirakka ja coctailtikussa, jossa oli Suomen lippu, leipäjuusto ja kirsikkatomaatti. Pieni kakunpala, joka oli suupalan kokoinen, maistui hyvältä. Siellä oli myös mehua ja tanssijoita, jotka tanssivat lavalla. Sitten menimme suureen saliin, jossa pormestarille ojennettiin kukkakimppu ja suomeksi sekä ruotsiksi terveisiä. Pormestarikin puhui ja kiitteli, että pääsimme tulemaan. Siellä oli myös oppilaita Tallinnasta. Sitten esiintyi Jannika B ja sitten me tanssimme kaikki tanssit, joita olimme harjoitelleet nelosten tanssiharjoituksissa. Se oli kivaa. Ai niin, menimme tilausbussilla Finlandia-talolle ja takaisin. Nelosten tanssit -arvioni on varmaan 9/10, koska eivät ne olleet ihan täydelliset. Finlandia-talolla oli ahdasta ja sen takia se 9/10.”

“Finlandia-talolla oli aika tylsää. Siellä oli kova meteli. Ja ruoka oli pahaa. Meidän opettaja ja oppilas pääsivät tanssimaan Jan Vapaavuoren kanssa. He olivat ainoat, jotka pääsivät tanssimaan Jan Vapaavuoren kanssa. Siellä sai vadelmamehua, ja se oli pahaa. Pääsimme kättelemään Jan Vapaavuorta.”

“Finlandia-talossa oli kivaa. Me kättelimme pormestaria. Sen jälkeen kävimme konsertissa ja syömässä. Siellä oli hyviä lauluja, ja konsertissa tuli Jannika B. Finlandia-talo oli vähän outo. Konsertti oli aika kova. Meinasin kuolla.”

“Ensin tilausbussi haki meidät koulun edestä. Olimme juuri esittäneet tanssit vanhemmille. Finlandia-talolla yllätysesiintyjä oli Jannika B. Kättelimme myös Jan Vapaavuorta ja Marianne (meidän ope) tanssi hänen kanssaan valssia. Esityksessä ääni oli niin kova, että piti käyttää korvatulppia. Siellä oli myös ruokaa: cocktailtikku, jossa oli juuston pala ja tomaattia, kylmä karjalanpiirakka ja pieni kakkupala. Bussissa minulle tuli paha olo, mutta se parani, kun menimme bussista pois.”

“Olimme kohta lähtemässä vanhempien juhlaan, kun saimme tietää, että me kannamme lipun. Se oli aika pysäyttävä hetki, sillä olimme kantanut lipun vain yhden kerran. Se meni kuitenkin tosi hyvin (se juhla). Niiden jälkeen sai valokuvata kaikkia, ja otettiin ryhmäkuva. Sen jälkeen menimme syömään. Sitten näimme ikkunasta bussin, jolla meidän piti mennä Finlandia-talolle. Se oli kaksikerroksinen. Pääsimme istumaan bussin toiseen kerrokseen. Se oli kivaa. Kun pääsimme Finlandia-talolle, jonotimme ensin noin 20 minuuttia siihen, että pääsisimme kättelemään Jan Vapaavuorta (Helsingin pormestaria). Finlandia-talolla oli ihan hyvää ruokaa. Siellä oli karjalanpiirakka, juusto, tomaatti ja joku kakkujuttu. Ensin tanssimme. Siellä oli tosi ahdasta tanssia. Yhdessä vaiheessa Jan Vapaavuori haki Mariannen tanssimaan. Sen jälkeen saimme tietää, kuka yllätysesiintyjä oli. Se oli Jannika B. Muuten siellä Finlandia-talolla oli tosi kuuma. Jannika B oli tosi kiva. Sen jälkeen lähdimme pois busseille, ja kun pääsimme takaisin koululle, koulu loppui.”

“Nelosten tansseissa oli ihan kivaa. Siellä oli hyvin ahdasta, joten siellä oli vähän vaikea liikkua. Ärsyttävin juttu oli, että minun parini meni toisen ihmisen kanssa tanssimaan. Olisin halunnut tanssia siellä, mutta en voinut, mutta siellä oli silti ihan kivaa. Olisin luullut, että siellä olisi vähemmän ihmisiä, mutta ei ollut. Yhdessä juhlassa oli ehkä noin 2000 tai 6000 ihmistä. En muista niin hyvin, kuinka monta ihmistä siellä oli. Sinne tuli myös yksi esiintyjä, Jannika B. Menimme kättelemään Jan Vapaavuorta. Kun kaikki meidän luokasta olivat kätelleet Jan Vapaavuorta, saimme jotain outoa juomaa, jota en ole koskaan maistanut. Juoma oli kuitenkin ihan hyvää. Sitten vähän ajan päästä saimme minikakkua ja jotain muuta ruokaa. Ruoka oli terveellistä, joten en syönyt muuta kuin minikakun. Ja en tykännyt muutenkaan siitä ruuasta. Jotkut eivät edes tykänneet kakusta. Minä tykkäsin kakusta tosi paljon. Minulla oli juhlissa päällä sininen mekko. Näin juhlissa tyttöjä, joilla oli korkokengät, mutta minulla ei ollut korkokenkiä. Minun äitini tuli juhliin katsomaan, kun me tanssimme. Kukaan ei uskonut minua. Äitini sai tulla, koska äitini työkaveri järjestää joka vuosi nelosten tanssit.”

“Finlandia-talossa oli todella paljon ihmisiä ja ruokaa. Siellä esiintyi Jannika B ja joitakin tanssijoita. Pormestari Jan Vapaavuori piti puheen, joka oli aika hyvä. Finlandia-talossa tanssiminen oli tosi ahdasta, mutta hauskaa. Vanhemmille esiintyminen oli tosi jännittävää. Tanssit olivat aika lyhyitä.”

“Finlandia-talossa oli kivaa, mutta siellä piti jonottaa tosi kauan. Menimme Finlandia-taloon bussilla. Finlandia-talossa sain kätellä pormestaria ja näin myös todella kauniita mekkoja. Koulussa meidän luokka tanssi ykkös- ja kakkosluokkalaisille. Finlandia-talossa esiintyi Jannika B. Finlandia-talossa oli myös vähän naposteltavaa. Kun olimme tanssineet vanhemmille, otin ystävieni kanssa kuvia.”

“Nelosten tanssit oli ihan kiva kokemus, mutta Finlandia-talolla oli tosi ahdasta. Meillä oli yllätysvieraana Jannika B. En tunnistanut sitä nimestä enkä lauluista. Siellä oli noin 6000 lasta. Jan Vapaavuori oli meitä vastassa. Saimme ensin jotain outoa Vichyä ja sen jälkeen saimme pienen palan kakkua ja karjalanpiirakan, jonka päällä oli juustoa ja tomaatti. Jotkut eivät tykänneet edes siitä kakusta, mutta minä tykkäsin. Siellä oli kyllä ihan kivaa, mutta siellä oli ahdasta, niin tuli ahdistava olo. Odotin, että siellä olisi ollut edes vähän enemmän tilaa. Silloin, kun esitimme 1-2-luokkalaisille ja vanhemmille, oli edes vähän kivempi tanssia. Silloin, kun olimme tanssineet vanhemmille, otimme kuvia. Pyysin lopussa ensin isiä tanssimaan minun kanssani valssia, ja kun valssi oli loppumaisillaan, pyysin äitiä. Oli kiva, että sain tanssia nelosten tanssit, koska jotkut eivät saa. Seuraavaksi olisi sitten vanhojen tanssit, mutta ei vielä mietitä sitä. Nelosten tanssit oli minun mielestäni 3/5 just sen takia, että en oikein tykännyt olla Finlandia-talolla. Finlandia-talon pihalla oli tosi monta bussia. Otin sieltä myös korvatulpat, koska siellä oli kova meteli. Minun sukkahousut meni rikki bussissa, mutta onneksi reikä oli mekon alla. Muistakaa, että jos teillä on tulossa nelosten tanssit, niin älä jännitä liikaa. Minä jännitin ehkä jopa vähän liikaa, koska ei se ollut niin jännittävää kuin luulin.”

“Finlandia-talossa oli kivempaa kuin ajattelin sen olevan. Oli kivaa, kun siellä oli sirkustanssijoita, että ei olisi niin tylsää, kun jonotimme kättelyä. Finlandia-talossa oli esiintyjä, jonka nimi oli Jannika B. Finlandia-talossa oli pientä naposteltavaa, joka oli hyvää. Otimme kuvia tanssien jälkeen koulussa. Sain sieltä inspiraatiota piirrustuksiini. Kaikilla oli niin kauniita mekkoja ja pukuja.”

“Minun mielestäni jännittävintä oli tanssia Finlandia-talolla. Ja kun päästiin kotiin, jalkani olivat aivan mössöä.”

4C:n muistoja tansseista.

Aloimme harjoitella marraskuun alussa. Harjoittelimme kikapoota, jiffymixeriä, jingle bellssiä, rokkia, happya ja  minun suomeni. Ensin tanssimme finlandia talolla ja sitten vanhemmille, seuraavana päivänä tanssimme oppilaille. tanssiminen jännitti mutta oli kivaa.(:

Finlandia talolla saimme alkumaljan ja pientä syötävää ja se oli hyvää.